https://www.svri.nl/beveiligingsrelais-van-toen-en-nu/

24 juli 2024

nl | en Artikelen

Beveiligingsrelais van toen en nu

In het verleden bouwden fabrikanten systemen om generatoren te beveiligen op uit meerdere elektro-mechanische en later elektronische relais. Elk relais bevatte slechts één of enkele functies.

In de jaren ’90 zien we in de conservatieve wereld van de elektriciteitsvoorziening toch dat op steeds grotere schaal digitale (numerieke) beveiligingsrelais met meerdere functies in één relais op de markt komen en geaccepteerd worden. Inmiddels zijn de moderne relais zo ver ontwikkeld, dat ze volledige geïntegreerde beveiligingssystemen voor generatoren bevatten met een veel uitgebreidere functionaliteit.

MIDOS

Dit systeem is nog opgebouwd uit elektronische Midos relais van GEC.

 

Hieronder staan een aantal merken en typen beveiligingsrelais.

Schneider Electric Sepam type G87 is naar mijn mening Schneider’s meest geschikte multifunctionele beveiligingsrelais voor middelgrote en grote generatoren. Andere multifunctionele beveiligingsrelais voor generatoren uit de Sepam 80 serie zijn G82 en G88, maar zij hebben geen differentiaalbeveiliging. Verder zijn G40, G60 en G62 uit respectievelijk de Sepam 40 en 60 serie leverbaar.

GE Multilin type G30, G60 en 489 zijn multifunctionele beveiligingsrelais. De UR familie relais G30 en G60 zijn bedoeld voor respectievelijk kleine/middelgrote en grote generatoren. De 489 behoort tot de SR familie en is een voordeligere optie om kleine en middelgrote generatoren te beveiligen.

Alstom of Schneider Electric MiCOM type P34X is een serie multifunctionele beveiligingsrelais voor generatoren die worden ontwikkeld aan de St. Leonards Avenue in Stafford (Engeland). Deze fabriek heeft wereldwijd nog een grote installed base van elektronische relais van de GEC Midos reeks. Alstom produceert sommige Midos relais nog altijd. De fabriek is in handen geweest van Siemens, English Electric, General Electric Company (GEC) en GEC Alsthom. In 2004 werd Alstom T&D verkocht aan Areva en in 2010 werd Areva Ltd. opgesplitst en gekocht door Alstom en Schneider Electric. 

Beckwith Electric type M-3410A en M-3425A zijn multifunctionele beveiligingsrelais voor respectievelijk kleine en grotere generatoren. De M-3425A lijkt veel op de voorloper M-3425, maar er is wat functionaliteit toegevoegd. Leuk detail is verder dat de AEG type PG851 en Reyrolle type Gamma 4 afgezien van de voorplaat wel heel erg veel lijken op de M-3425!

ICE Group type NPG800, NPG800R en GMS7001 zijn digitale multifunctionele beveiligingsrelais voor generatoren met een beperkte functionaliteit. Zo heeft geen enkel van de genoemde relais differentiaalbeveiliging, hetgeen voor middelgrote en grote generatoren toch wenselijk is. In een aantal Europese landen voert dit bedrijf de oudere naam CEE. CEE heeft wereldwijd nog altijd een grote installed base van elektronische relais.

Schweitzer Engineering Laboratories SEL type 700G en 300G zijn de multifunctionele beveiligingsrelais voor generatoren. Als u hiermee middelgrote of grote generatoren wilt beveiligen, vergeet dan niet de optionele functionaliteit voor differentiaalbeveiliging mee te bestellen!

Siemens Siprotec type 7UM61 en 7UM62 zijn multifunctionele beveiligingsrelais voor respectievelijk kleine/middelgrote en middelgrote/grote generatoren.

ABB type REG650 en REG 670 zijn multifunctionele beveiligingsrelais voor respectievelijk kleine/middelgrote en grote generatoren. Op de website van ABB staat ook het verouderde, modulair opgezette REG 216 beveiligingssysteem voor generatoren. De REG 316, het kleinere broertje van de REG 216, staat niet meer op de website. Daarvoor werd een generator beveiligingssysteem uit verschillende relais van de SPACOM serie opgebouwd.

Ook bedrijven als Woodward (SEG), Microelettrica en Basler Electric leveren relais om generatoren te beveiligen.

 

Zie ook