https://www.svri.nl/spanningsregelaars-van-toen-en-nu/

24 juli 2024

nl | en Artikelen

Spanningsregelaars van toen en nu

Aanvankelijk was een spanningsregelaar (AVR) voor generatoren een elektro-mechanisch apparaat met een variabele weerstand als uitgang. Generatoren met een gelijkstroomopwekker hadden vaak een snelregelaar.

Na de opkomst van de vermogenselektronica komen elektronische spanningsregelaars op de markt, die één of meer thyristoren aansturen. Als cos-phi regeling, begrenzers, diodefout detectie en/of beveiliging nodig zijn, gebruikt men aparte modules.

In de jaren ’90 brengen fabrikanten de eerste digitale spanningsregelaars op de markt. Deze regelaars bevatten al meer geïntegreerde functies, maar voor veel functies zijn nog altijd aparte modules nodig. De huidige, moderne geïntegreerde systemen bevatten naast spanningsregeling een uitgebreide functionaliteit.

BBC Snelregelaar

De elektro-mechanische snelregelaar van Brown Boveri Company (BBC, nu ABB) werd veel gebruikt voor generatoren met een gelijkstroomopwekker.

 

Hieronder staat een aantal merken en typen van spanningsregelaars.

Brush Prismic type A12 en A32 zijn moderne, multifunctionele spanningsregelaars, geschikt voor generatoren met een borstelloze bekrachtiging en een PMG. Voor statische bekrachtiging en andere bekrachtigingssystemen heeft Brush de Prismic A50. Voorlopers zijn de A10 (digitaal), A30 en MicroAVR (beide deels digitaal) en de MAVR (analoog). PEAVR, STAVR, BAVR en TDES AVR zijn modellen die Brush BEM in Engeland in het verleden heeft gemaakt. Brush HMA (voorheen Holec Ridderkerk, Smit Slikkerveer) had de elektronische regelaar ESR-2.

Basler Electric type DECS 200, DECS 200N en DECS 250 zijn moderne, multifunctionele spanningsregelaars, geschikt voor generatoren met een borstelloze bekrachtiging en een PMG. Voor statische bekrachtiging en andere bekrachtigingssystemen heeft Basler onder meer de DECS 400 en de nieuwe DECS 2100. Basler levert nog altijd analoge regelaars uit de AVC, SR, SSR en VR Series. Onder meer de DECS 15 (digitaal) en XR2002 worden niet meer geleverd.

ABB Unitrol type 1020 is één van de multifunctionele spanningsregelaar die geschikt is voor generatoren met een borstelloze bekrachtiging en een PMG. Voor statische bekrachtiging heeft ABB de Unitrol 6000. De digitale Unitrol F en de analoge Unitrol M waren de voorlopers.

GE Energy type EX 2100e is GE’s modernste, multifunctionele spanningsregelaar, geschikt voor onder meer generatoren met een borstelloze bekrachtiging en een PMG, maar ook voor statische bekrachtiging en andere bekrachtigingssystemen. De regeling blijft in feite hetzelfde, maar de power converter wordt steeds aangepast. Voorlopers zijn onder meer de EX2100 en de EX 2000 (beide digitaal).

GEC Alsthom type DX21 (digitaal) en C10/120 (elektronisch) zijn ontwikkeld voor generatoren met een borstelloze bekrachtiging. Aparte modules als de MC15 (Manual Control), FV200 (Excitation Fault Detector), FV223 (Diode Failure Detector), FF100 (VT Fuse Failure Detector) en LC110 (Limiter en PF/VAR Control) werden vaak toegevoegd.

EMRI uit Ede ontwikkelt en produceert universele, vaak analoge spanningsregelaars en besturings- en bewakingselektronica, om componenten uit de oudere elektronische, modulaire opgebouwde regelsystemen te vervangen.

 

Zie ook